full screen background image

 

Lengua y cultura


Zaterdag 7 september 2013

Afgelopen maandag is mijn Intensive language en culture course begonnen, dit is op dezelfde school als waar ik straks voor mijn gewone studie naartoe ga. Ik had echt zin om naar school te gaan, want ik begon me te vervelen en ik vind het vervelend dat ik geen Spaans spreek. In Madrid spreekt bijna niemand Engels, omdat het niet zo heel erg toeristisch is, vergeleken met bijvoorbeeld Barcelona...

Uiteraard had ik geen idee hoe ze ons les zouden gaan geven, omdat er meerdere talen bij elkaar zitten in één leslokaal. Dus ik was wel een beetje zenuwachtig voor wat komen ging, zenuwen door onwetendheid.

Zondagavond hadden we een kennismaking in Café Comercial bij metro stop Bilbao, een belangrijke metro stop naar de wat alternatievere buurt van Madrid, waar ik erg graag kom. Hier zal ik in de toekomst wat meer over vertellen! We hebben wat uitleg gekregen, iedereen heeft zich voorgesteld, en toen zijn we met de hele groep naar Puerta del Sol gelopen (het echte centrale punt van Madrid). Het was maar erg kort, en iedereen had nog geen zin om naar huis te gaan, dus gingen we een ijsje eten. Zo hebben we elkaar een beetje beter leren kennen, en was mijn zondagavond wat socialer dan wat het normaal zou zijn geweest.

Ik weet niet precies met hoeveel mensen we zijn, maar ik gok rond de 40 personen. Ongeveer 8 mensen zijn Nederlands, ik denk dat er 12 mensen Duits zijn, ongeveer 4 Amerikanen, ik denk 4 Italianen, rond de 8 Fransen, 1 Oostenrijker en 1 Luxemburger.

We hebben les van 9:30 uur t/m 14:00 uur, en pauze van 12:00 uur t/m 12:30 uur. Van 9:30 uur t/m 12:00 uur hebben we taal les, en van 12:30 uur t/m 14:00 uur hebben we cultuur les.

De eerste dag startte we met een test, dit was om ons niveau te testen, ik had uiteraard maar niveau A1 en mocht starten in de beginners klas. We hadden daarna een echt Spaans 'ontbijt' (om 11:00uur wel te verstaan, bijna lunch in Nederland). Het ontbijt bestond uit muffins, croissants en chocolade donuts. Geen boterhammen of broodjes met kaas, zoiets eten ze hier bijna niet. Ze eten hier wel stokbroodjes met jamón serrano (ham), maar geen zacht brood, dat is vaak na één dag al droog.

Om 12:30 uur hadden we onze eerste les, en jawel, alleen maar in het Spaans! In de lessen praten onze leraren alleen maar Spaans, in het begin begrepen we nog eigenlijk niks, maar na 5 lessen begrijp je steeds meer wonderbaarlijk genoeg. Hoe kan het toch dat ik er überhaupt iets van begrijp? Mijn leraren gebruiken heel erg veel gebarentaal tijdens het praten, dat hebben Spanjaarden sowieso altijd, en ze praten heel erg langzaam en met veel emotie. Ook krijgen we veel plaatjes te zien, we doen veel opdrachten die kinderen waarschijnlijk in groep 3 krijgen, maar het is de perfecte manier om te leren denk ik. Wij moeten ook proberen om Spaans te praten, maar als we een woord echt niet in het Spaans weten mogen we het Engelse zeggen. Je kunt ook niet na één week alle woorden weten. Ik kan me nu nog echt niet voorstellen dat ik straks gesprekken kan voeren in het Spaans, maar kleine vraagjes kan ik wel al stellen. Na een dag school heb ik heel erge hoofdpijn van alle informatie die naar binnen word gepropt, maar dat moet zeggen mijn leraren. Thuis maak ik minstens 1 uur huiswerk per dag, en studeer ik nog een beetje zo lang ik volhoud, want het vergt heel erg veel energie. Ik heb de meeste moeite met woorden onthouden, in de Nederlandse taal heb ik vaak al moeite om woorden te onthouden, mijn woordenschat ligt ook wat lager als bij de meeste. Maar het gaat me wel lukken! Ik leer erg veel, van taal tot gewoontes, tot de fiestas, en tot het eten.

Ik heb op school foto's gemaakt, je kunt ze zien als je op deze link klikt.

Op maandagavond hebben we meteen een uitstapje gehad, we hebben een rondleiding gehad door het centrum van Madrid met een gids, Mario. Hij gaat ons deze hele maand overal rondleiden bij onze uitstapjes, een erg leuke en grappige man, maar alle mensen zijn hier zo leuk en inspirerend. De rondleiding was in Spanglish, Spaans met Engels, en ik heb alweer nieuwe plekken gezien waar ik nog nooit geweest was! Op donderdagavond hebben we rondleiding gehad door Parque Retiro, maar daar had ik bijna alles al gezien op 2 dingen na.

Gisterenavond zijn we met alle klasgenoten uit geweest, eerst naar een echte Spaanse tapasbar, voor 6 euro bestel je een halve liter mojito of bier, en je krijgt er een 'bord' tapas bij. We waren met zo'n 20 man, dus we hadden ontzettend veel tapas, het was echt een erg leuke bar, El Tigre heet het. Daarna zijn we naar een van de bekendste clubs van Madrid geweest, Teatro Kapital, dit was een echte disco. Tja wat kan ik zeggen? Ik heb 4 uur staan dansen (ja Manja danst nu ook) tot mijn voeten er vanaf vielen.

Vanavond besteed ik mijn avond niet aan uitgaan maar aan mijn blog, speciaal voor jullie (en mijn portemonnee) ;)

Share