full screen background image

 

Ludwig Mies van der Rohe Golf club Krefeld


Maandag 12 augustus 2013

Gisteren zijn Ivo en ik de auto ingestapt naar Duitsland, naar Krefeld om precies te zijn. Een stad waar Ludwig Mies van der Rohe het een en ander gebouwd heeft in de tijd dat hij nog in Duitsland woonde.  Ludwig Mies van der Rohe was in 1930 directeur van het Bauhaus in Dessau totdat het gesloten werd door de nazi's. In 1938 is hij geëmigreerd naar de Verenigde Staten. 

Het gebouw dat we hebben bezocht is een golf club die hij heeft ontworpen zo'n 80 jaar geleden. Het is toen nooit uitgevoerd, maar de plannen zijn wel goed bewaard gebleven. Nu hebben Belgische architecten Robbrecht en Daem architecten zijn ideeën gebouwd in een maquette met een schaal van 1:1. Het is uitgevoerd in goedkope materialen omdat het in oktober/november helaas weer zal worden afgebroken. Je krijgt er een idee wat de verhoudingen van ruimtes van het gebouw zouden zijn bedoeld, en de eenvoud van het gebouw. Het aller mooiste vond ik zelf de interactie met buiten en binnen, je voelt niet of je buiten of binnen bent. Dit zelfde gevoel heb je ook in het Barcelona Paviljoen waar Ivo en ik 1,5 jaar geleden geweest zijn, ook zeer de moeite waard om een keer te bekijken! 


blog ivo foto 1
De auto staat geparkeerd en een kaartje gekocht bij de ijs salon. Waarschijnlijk is het gebouw aan het einde van deze prachtige laan.

blog manja foto 3
Niet aan het einde van de laan dus.. We hebben waarschijnlijk nog zo'n half uur moeten lopen. Hopelijk is het dan boven op deze berg. 

blog ivo foto 3
Ja hoor! Daar is het! 

blog ivo foto 7
blog ivo foto 10
Ze hebben gebruik gemaakt van waarschijnlijk gewone beton tegels, maar met wat luchtgaatjes, om het travertin (natuursteen) effect te bekomen. En muren en plafonds zijn van goedkope multiplex, maar in verschillende kleuren, bijv. met een white wash, om zo aan te duiden welke vlakken één geheel moeten vormen. 

blog manja foto 5
blog manja foto 7
De pilaren die alles staande houden zijn een typisch ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe, die je in veel van zijn architectuur terug vind. Hij wou graag alles minimalistisch houden, dus zo min mogelijk laten zien wat nodig is. Vandaar dat zijn pilaren een + vorm hebben, alleen het skelet is zichtbaar. 

blog manja foto 9
Prachtig die wand! Je voelt dat die wand een draagelement is, en word geaccentueerd door z'n wat donkerdere kleur. Op de tafel bij deze mevrouw hierboven lag een schets van Ludwig Mies van der Rohe, ik heb deze gevonden op Google, zie hier beneden. Hier zie je een overzicht hoe hij het voor ogen zag. De niet symmetrische vorm, maar wel een vorm die in evenwicht is. 

blog Golfclub-Krefeld-ontwerp-Mies-van-der-Rohe-foto-Museum-of-modern-Art-New-York-580x404
blog manja foto 14
Met veel fantasie zie je de golfkarretjes rond rijden. 

blog manja foto 15
Klik hier voor een link naar de projectpagina


Share